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Question 1: Do you agree with the requirement that competent authorities require 

undertakings to review, and if necessary re-calculate, the minimum monetary amount of 

the PII or comparable guarantee, and that they do so at least on an annual basis, as 

proposed in Guideline 9? 

 

The EACB considers that it is not possible to have the certainty that the total amount of 

damages will not exceed the minimum monetary amount of the professional indemnity 

insurance (PII), especially if the forecasted number of transactions of a new Payment 

Initiation Service Provider (PISP) is lower than the processed volume and a major incident 

occurs. Therefore, PISPs should have to adapt the insurance value to its transaction volume 

more often than once a year. 

 

Question 2: Do you agree with the formula to be used by competent authorities when 

calculating the minimum monetary amount of the PII or comparable guarantee as 

proposed in Guideline 3? Please explain your reasoning. 

 

The EACB partially agrees with the formula to be used by competent authorities when 

calculating the minimum monetary amount of the PII. Please, find below specific comments 

on some of the indicators that are used to calculate the amount for each criterion.  

 

Question 3: Do you agree with the indicators under the risk profile criterion and how these 

should be calculated, as proposed in Guideline 5? Please explain your reasoning. 

 

The EACB does not fully agree with the indicators under the risk profile criterion. 

Particularly, we consider that the value of historical complaints received during the last 12 

months is not necessarily an indicator of  the number of complaints in the future.  

 

Question 4: Do you agree how the indicators under the type of activity criterion should be 

calculated, as proposed in Guideline 6? Please explain your reasoning. 

 

The EACB has no specific comments to make on the calculation of the indicators under the 

type of activity criterion. 
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Question 5:  Do  you agree how the indicators under the size  of  activity  criterion 

should be calculated, as proposed in Guideline 7? Please explain your reasoning. 

 

According to paragraph 7.3, new PISP/AISP (i.e. those that have not been offering their 

services during the last 12 months) are required to use forecasted values (i.e. number of all 

transactions initiated/number of clients forecasted) to calculate the size of their activity. For 

that purpose, PISP/AISP have to use the values as forecasted in the business plan and/or 

programme of operations that they are required to present as part of their applications for 

authorization/registration. The EACB considers that this method of calculation which is 

described in paragraphs 7.3 and 7.4 of Guideline 7 does not ensure that the forecasted 

value will cover the real value of the transactions. Instead, we would like to propose the 

use of the average number of all  transactions initiated (for PISP) or the average number 

of  clients  (for AISP) during the last 12 months of similar operators (having same 

characteristics)  in the relevant market. 

 

Question 6: Do you think the EBA should consider any other criteria and/or indicators to 

ensure that the minimum amount is adequate to cover the potential liabilities of 

PISPs/AISPs in accordance with the Directive? Please explain your reasoning. 

 

The EACB has no specific comments to make in the framework of this question. 

 

Question 7: Do you have any other comments or suggestions that you think the EBA 

should consider in order to ensure that the minimum amount is adequate to cover the 

potential liabilities of PISPs/AISPs in accordance with the Directive? Please explain your 

reasoning. 

 

The EACB would like to make the following comments to ensure that PIIs cover all potential 

liabilities of third-party providers in accordance with PSD2: 

 

 The two examples provided by the EBA in section 3.2.8 on how to apply the formula 
foresee the coverage of about 30% to 50% of the annual transaction volume. In our 
opinion, PISPs should be obliged to cover at least a minimum of  50% of their 
transaction volume.  

 

 Regarding the subjective scope of these Guidelines, PIIs should not be limited to 
PISP and AISP but extended to payment service providers issuing card-based 

payment instruments for obtaining the availability of funds from the ASPSP. These 
providers will issue direct debit requests for obtaining a transfer of funds. This 
activity might be as risky as any other payment transaction and should also be 
covered. 

 

 According to article 71 of PSD2, in case of an unauthorized or incorrectly executed 
transaction, payment service users must notify “without undue delay on becoming 
aware of any such transaction giving rise to a claim, including that under article 89, 
and no later than 13 months after the debit date”. Therefore, the EACB believes that 
PII must be valid at least 13 months after the last transaction or account 
information request.  

 

 Finally, it would also be useful to clarify whether a PII is required also from credit 
institutions providing PIS or AIS or both. Currently, credit institutions are required to 
take such risks  into account within the framework of their operational risk 
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management and solvency requirement for operational risk. In any event, the EACB 
would like to stress that overlapping requirements should not be imposed. 

 

 

 


