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EACB Comments on IASB DP on Credit Risk in Liability Measurement 
 
 
 
Dear Sir/Madam, 

On behalf of the European Association of Cooperative Banks, we appreciate the 
opportunity to present our views on the Credit Risk in Liability Measurement Discussion 
Paper of the IASB issued in June 2009 and would like to provide you with the following 
brief comments.  

We feel that a debate on the new approaches and simplifications with regard to 
accounting of own liabilities is very important and we welcome the publication of a 
Discussion Paper on this matter. However, the fact that the review of IAS 39 has been 
broken down into different sub-projects makes it difficult to fully assess the impact; 
hence, we ask you to consider our answers as only of a preliminary nature.  

Please find our answers to the questions of the DP in the paragraphs below.  

 

Kind regards, 

        
 
Hervé GUIDER        Volker HEEGEMANN 
General Manager        Head of Unit 
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Question 1: When a liability is first recognised, should its measurement (a) 
always, (b) sometimes or (c) never incorporate the price of credit risk inherent 
in the liability? Why? 

(a) If the answer is “sometimes”, in what cases should the initial measurement 
exclude the price of the credit risk inherent in the liability? 

(b) If the answer is “never”: 
(i) what interest rate should be used in the measurement? 
(ii) what should be done with the difference 

We feel that during first-time-recognition (issue of the liability) the incorporation of the 
price of the own credit risk is appropriate. Due to the fact that the contractually agreed 
interest rate is generally reflecting of the credit standing risk this results in consistency 
with regard to the contractually agreed interest payment. However, in cases where the 
liabilities do not incorporate any inherent price for credit risks, a corresponding factor 
should be taken into account during liability measurement. 
 
Question 2: Should current measurements following initial recognition (a) 
always, (b) sometimes or (c) never incorporate the price of credit risk inherent 
in the liability? Why? If the answer is ‘sometimes’, in what cases should 
subsequent current measurements exclude the price of the credit risk inherent 
in the liability? 

In our view, the goal that is pursued using the liability is of fundamental importance in 
this regard: 

 When measuring liabilities held for trading, we feel that an incorporation of the “own 
credit risk” during subsequent periods is meaningful and appropriate. Liabilities held for 
trading should therefore be discounted at market interest rates which include the 
borrower’s own credit risk.  

 Liabilities designated as “to be measured at their fair value”  during the application of the 
fair value option should also be measured in the same way as liabilities held for trading 
whilst simultaneously incorporating the own credit risk. It is possible only with great 
difficulties to single out the impact of changes to the own credit risk during the 
calculation of the applicable fair values; whilst not limited to, this is particularly the case 
for complex structured liabilities. Accounting mismatches may also result from non-
incorporation of the current own credit risk during accounting of financial liabilities. This 
could be avoided by including the own credit risk during the fair value measurement of 
the respective liabilities. 

 For all other financial liabilities, the inclusion of own credit risk is not appropriate. We 
think that these liabilities should be measured at amortized cost. 

 

Question 3: How should the amount of a change in market interest rates 
attributable to the price of the credit risk inherent in the liability be 
determined? 

We feel that the change in the entity’s own credit risk should be estimated by using the 
risk-free rate of interest and the entity’s recent borrowing cost. In our point of view this 
is the only workable procedure. This approach is based on observable market data (e.g. 
from financial information services companies like Markit or from rating agencies). 
Although, for instance, estimates are part and parcel of valuation methods for accounting 
purposes, these results should still be sufficiently reliable and plausible. Otherwise this 
would also result in non-compliance with the premise of supplying decision-useful 
information.  



 

 
 
 
Question 4: The paper describes three categories of approaches to liability 
measurement and credit standing. Which of the approaches do you prefer, and 
why? Are there other alternatives that have not been identified? 

Please cf. our answers under question 1 and 2.  

There should be no measurement at fair value of liabilities which are held until their final 
maturity; we feel that a measurement at amortized cost would be more appropriate. 

 
      
 
 
 


